Per segon any, el canvi climàtic i la sequera han provocat un descens de la producció d’olives arbequines
La sequera i el canvi climàtic han rebaixat, per segon any consecutiu, la producció d’olives arbequines a les set comarques que aplega la Denominació d’Origen Protegida Siurana. La reducció de les pluges i les elevades temperatures han fet que enguany la producció prevista d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana es situï al voltant dels 3.057.000 litres, un 7 per cent inferior als litres produïts l’any passat i, un 44 per cent inferior respecte a una campanya mitjana.
Aquesta situació, que es registra per segon any, no afecta, en canvi, a la qualitat del producte: enguany totes les olives són molt sanes i l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana arriba al mercat amb un gran valor organolèptic. Tanmateix l’increment del cost de tots els productes i serveis que estem patint i, el descens tan significatiu de la producció impacta i provoca que els preus de l’oli es mantinguin a nivells actuals o puguin pujar.
El president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Siurana, Antoni Galceran, apuntava que “ens trobem davant una situació històrica: dos anys de molt baixa collita causada per la sequera profunda que pateix el país i que provoca, per exemple, que la recol·lecció sigui molt irregular: d’aquesta manera, en finques amb reg de suport hi ha collita. En canvi en termes veïns i sense regadiu, la collita ha estat molt baixa o inexistent”. A més a més, el president del Consell Regulador de la DOP Siurana posava l’accent en “l’esforç que any rere any fan les pageses i els pagesos productors d’olives arbequines, especialment en temporades dolentes com la que patim, que vetllen per la màxima qualitat, la preservació del nostre entorn natural, que sempre amb criteris de sostenibilitat”.
De Parellada a Escrich
La presentació de la nova collita d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana s’ha celebrat avui 30 d’octubre al terme municipal de Vimbodí, a la comarca de la Conca de Barberà, en unes finques a tocar del castell de Milmanda i el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. Aquest és un acte itinerant per mostrar la riquesa del territori DOP Siurana. La presentació, a més, ha permès fer un traspàs de mandrinatge: així la xef Ada Parellada, que ha ostentat la figura de padrina de la collita 2022, ha traspassat el càrrec de padrí al doctor Eduard Escrich, professor del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i a la vegada director del Grup Multidisciplinari que analitza, des de fa 37 anys, la relació dels greixos en la dieta.
Durant l’acte, el doctor Escrich, que s’ha mostrat agraït per el nomenament, i ha destacat la importància que té el consum de l’oli d’oliva verge , el suc natural de les olives , per a la prevenció de malalties, especialment el càncer de mama i, a la vegada, per garantir la prevenció de la salut. Precisament el doctor Escrich presidirà la Jornada “Oli i salut”, que abordarà els beneficis dels olis d’oliva verges a la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili a Reus. L’acte tindrà lloc el dia 9 de novembre, 18:30h i les inscripcions són obertes.
En anteriors edicions han ostentat el càrrec de padrí de collita: Núria Picas, Xavier Graset, Agnès Busquets, el doctor Bonaventura Clotet i Montse Llussà.
Globus Federació Catalana DOP-IGP
Enguany la presentació de la nova collita de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana ha estat acompanyada dels vols captius efectuats amb el globus de la Federació catalana de DOP-IGP. Una iniciativa comunicativa de la Federació, que s’ha desplaçat arreu del país i, en el cas de la presentació de l’oli nou va permetre gaudir del paisatge agrari de la Conca de Barberà
Preservació de l’entorn natural
La DOP Siurana aplega a les productores i els productors d’oli d’oliva verge extra de les comarques de l’Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Conca de Barberà. Any rere any els molins i les cooperatives van implementant noves mesures per a minimitzar l’impacte ambiental en el procés de producció i elaboració de l`oli d’oliva verge extra i garantir la preservació del mosaic de biodiversitat del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
Es tracta d’accions que també es traslladen a l’empaquetatge de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana: l’elixir daurat del camp de Tarragona, un greix beneficiós per al cos humà i a la vegada imprescindible per a la Dieta Mediterrània, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.