El president de la Denominació d’Origen Protegida Siurana, Antoni Galceran, va presentar ahir la tarda a la seu de la DOP, a l’Estació Enològica de Reus, el balanç de la campanya 2017-2018, en què s’ha constatat un increment de la producció d’oli d’oliva verge extra de més d’un 34%, passant dels 4,7 milions de quilos als 6,5 milions de quilos. Un volum de producció molt per sobre de la mitjana dels últims anys que s’havia fixat al voltant dels 5,2 milions de quilos.
També s’ha constatat un increment de la comercialització certificada amb DOP superior a l’18,87 per cent respecte de la campanya anterior. Tot i que hi ha hagut un descens d’hectàrees en comparació a l’any anterior, l’increment és degut, bàsicament, al nou sistema de registre que ha eliminat molts duplicats.
Una altra tendència que ja s’apuntava en campanyes anteriors i que va en augment és la pèrdua de protagonisme de la garrafa de 5 litres: en 10 anys ha passat del 85% al 55,75% de vendes en volum. Per altra banda, els envasos de 250 ml o de 500 ml han tingut un creixement continuat . Aquesta tendència és molt important perquè indica que cada cop es va assignant un valor més elevat al producte.
Pel que fa a l’exportació, més d’un 10 per cent de la comercialització total de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana total va a altres països dels 4 continents (un 10,42%), destacant com a principal mercat els EUA amb 108.377 litres, seguit d’Alemany amb 32.038 litres. Àsia és el continent on més s’exporta amb 170.259 litres, amb Taiwan i Corea al capdavant.
A nivell orgànic i administratiu, Antoni Galceran ha destacat que la DOP ha implementat en aquesta última campanya un sistema de recollida i tractament de dades nou per facilitar l’operativitat de les entitats. Ara, poden connectar-se a través de l’àrea privada del web i introduir directament les dades requerides amb la validació posterior per part del consell regulador. El sistema permet una major facilitat en la recollida d’informació i registres i una major fiabilitat, també.
Més accions formatives, educatives i pedagògiques
El president de la DOP ha fet un balanç altament positiu de les accions implementades durant el 2018 en l’àmbit educatiu i pedagògic, com també de promoció i divulgació per incrementar el coneixement de l’oli d’oliva verge extra Siurana entre diferents públics i assegurar-ne el seu consum regular. En aquest sentit, Antoni Galceran ha repassat les accions realitzades:
- Increment de la promoció de la cultura de l’oli a través dels tallers educatius a les escoles, diversitat d’activitats a les fires de l’oli nou i sessions de formació a prescriptors, amb un augment de recursos destinats i un major abast territorial de les accions.
- Les fires de l’oli nou de Reus i TGN han estat referència per la venda d’oli i ambdues van batre rècord passant dels 70.000 litres venuts entre totes dues, un increment del 13,4% respecte a les edicions de 2017.
- Creació de dues beques per a estudiants de l’EHiT de Cambrils que reconeixeran a finals d’aquest curs escolar els millors projectes amb l’oli d’oliva verge extra com a aliment protagonista.
- Actualització del web per fer-la més dinàmica i àgil i una comunicació més regular i efectiva a través de les xarxes socials per aprofitar els nous canals de comunicació i arribar a nous públics.
Lliurament de premis #MiradaSócSiurana2018
Després de la presentació del balanç, es van lliurar als jardins de l’Estació Enològica els premis del concurs d’Instagram convocat per la DOP Siurana amb motiu de les festes de l’oli per donar visibilitat a l’arribada de l’oli del raig a través de les xarxes socials.
El jurat, format per membres del consell regulador de la DOP Siurana, ha valorat la tradició, l’originalitat i la singularitat de les fotografies presentades. Els guanyadors han estat, per aquest ordre, @serretsandra (Sandra Serret Suárez), @haizea1993 (Moisés Grinyó Carmona) i @francesco_giustiniani (Francesco Giustiniani). De la primera imatge s’ha valorat el fet d’incloure la tradició oleícola, fent visible un setrill d’una altra època. En la segona imatge, l’originalitat i les noves aplicacions de l’oove a la cocteleria a més de simbolitzar que les fires són, a més a més d’un aparador, una festa i, en la tercera imatge s’ha reconegut una mirada diferent al món de l’oli, amb la fotografia colorista dels sabons que s’elaboren també amb oove.
En relació al XXVI Concurs escolar de dibuix i receptes, des de la DOP Siurana es valora l’increment d’escoles participants en un 10% en l’últim any, arribant a 12 centres educatius i un total de 77 alumnes finalistes d’entre 7 i 12 anys implicats. La incorporació de l’Escola Les Muralles de Montblanc al concurs ha fet que actualment participin a la iniciativa pedagògica centres educatius del Baix i l’Alt Camp, el Priorat, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre i per primer cop també de la Conca de Barberà.
En els dibuixos, els alumnes han emprat tècniques molt diverses des de tints a collage, grafits, retoladors monocrom, aquarel·les i plastilines. En les seves creacions es poden veure fonts d’inspiració vàries: des de l’ús quotidià de l’oove a taula, al temps de collita o als paisatges d’oliveres. Altres dibuixos recullen les eines necessàries per collir o són il·lustracions molt detallades del procés de producció. També hi apareixen la relació de l’oli d’oliva verge extra i la salut i els clàssics bodegons. Els títols dels dibuixos inclouen des de rodolins enginyosos a representacions gràfiques i descripcions poètiques i realistes. En la selecció dels premiats s’han tingut en compte la creativitat, la tècnica i el lema. Des de la DOP Siurana es té en compte la dedicació dels infants i sobretot el seu esforç per mostrar una relació intensa i una gran estima al món de l’oli i de l’olivera.
La III edició del concurs de Receptes ha premiat 2 propostes gastronòmiques dolces “taronja d’oli” (1r premi categoria B) i “coc de iogurt” (1r premi categoria A) que, més enllà del distintiu obtingut, els alumnes podran anar a cuinar a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. Totes les propostes inclouen l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana i els professors de l’EHiT que han estat els integrants del jurat, han valorat l’adequació de la dificultat de la recepta amb oove, a l’edat i a la manera d’explicar-se dels més petits.