El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Siurana ha presentat aquest matí l’oli nou de la collita 2019-2020 en una finca d’oliveres centenàries a La Selva del Camp (Baix Camp) amb l’apadrinament de l’actriu Agnès Busquets i Tarrassa. El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha explicat que la previsió de la collita d’enguany és de 6 milions 100 mil quilos, més del doble que l’any passat. Respecte d’una campanya mitjana, que són uns 5 milions de quilos, l’increment seria d’un 12%. Cal recordar que l’anterior va ser molt curta, de 2,5 milions de quilos degut a l’alternança – ja que els dos anys anteriors havien estat també de bona collita arribant als 6 milions de quilos – i al fet que va ploure en el moment de la floració, de manera que el fruit no va acabar de quallar bé. A més a més s’hi sumava la sequera perllongada dels anys anteriors.
Aquesta campanya es preveu que sigui llarga. Les olives són verdes i tenen una molt bona sanitat. Les primeres que han entrat als molins fan un oli molt bo, el que fa preveure una campanya de gran qualitat.
No obstant, el president ha advertit que aquest ha estat un any difícil amb incendis com el de la Ribera d’Ebre per una banda i els aiguats a la Conca de Barberà, l’Alt i el Baix Camp, per l’altra “Són episodis cíclics dins del clima mediterrani però cada vegada més, minven la nostra capacitat de resposta i de regeneració. Els pagesos som gent valenta, rebrotem i rebrotarem, però cal prendre consciència d’aquesta realitat”, ha dit Antoni Galceran. El president de la DOP Siurana ha demanat més atenció de l’administració envers el món rural: “Perquè fixa gent al territori, dinamitza les economies i contribueix a cuidar del paisatge”.
La Denominació d’Origen Protegida Siurana agrupa 9.000 hectàrees d’oliveres, 3 milions d’arbres i més de 5.000 productors, repartits entre 123 municipis de 7 comarques de la demarcació de Tarragona. La DOP ha incrementat substancialment la venda amb envàs propi en els últims anys, superant el 70% de la seva producció, tot i que l’horitzó desitjat és assolir el 100%. També cada any creix també el percentatge d’exportacions d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana que actualment se situa en un 15% i l’oove viatja a través d’operacions comercials a 4 continents.
La padrina de la collita 2019-2020, Agnès Busquets, ha afirmat que “com l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana no n’hi ha cap. Viatjant pel món te n’adones de la dificultat de trobar-ne de bons”. Busquets, que té arrels i família dedicada al cultiu de l’olivera a Montbrió del Camp i a Riudoms, ha dit en el seu parlament que “l’olivera em transporta a un món de nostàlgia, a la iaia Maria de Riudoms i al iaio Josep Maria de Montbrió, que ens van transmetre l’amor per la terra vermella i seca”. Ha explicat que des de petita té una olivera al tros del pare i que des de sempre l’ha vist com “un arbre ple de nusos com les mans dels iaios”. L’actiu, nascuda a Tarragona, ha comentat que “si els humans som un 70% aigua, us asseguro que jo soc un 45% oli d’oliva DOP Siurana perquè l’he consumit des de sempre”. I ha afegit: “A casa, els meus pares van crear monstres sibarites amb la meva germana i amb mi donant-nos-el a tastar. I ara jo ho reprodueixo a la meva família i al meu entorn d’amics”.
L’investigador Agustí J. Romero, nomenat Entenedor de l’any 2019
Un any més, des de la DOP Siurana s’ha volgut posar èmfasi en la qualitat i en la polivalència de la varietat autòctona, l’arbequina, de la qual en resulta un oli d’oliva verge extra equilibrat entre els gustos amarg, dolç i picant, el que permet moltes aplicacions gastronòmiques, potenciant el gust i fent agradable el seu pas pel paladar. És un oove que sempre acompanya els sabors i els potencia, que mai amaga el gust ni l’emmascara, perquè el seu perfil està marcat per l’equilibri i el dibuix organolèptic és una teranyina sense arestes. És molt aromàtic, net, amb matisos propis de la zona de producció, des de l’ametlla, al tomàquet, al fonoll i a la poma. Són aromes verds i intensos al principi de temporada que, amb el pas del temps, es van suavitzant.
La descripció de l’oli nou ha anat a càrrec del científic Agustí J. Romero Aroca, nomenat Entenedor de l’Any de la DOP Siurana per la seva tasca dilatada de divulgació, promoció i recerca en la millora de la qualitat de l’oli d’oliva verge extra. Romero és doctor enginyer agrònom per la Universitat de Lleida i investigador responsable del Grup d’Olivicultura i Elaiotècnia de l’IRTA. Actualment la seva activitat professional està centrada en l’avaluació agronòmica de les varietats d’oliva, el desenvolupament de programes de millora de processos i de gestió de qualitat d’olis de les DOP catalanes. És coautor d’un llibre sobre varietats d’olivera a Catalunya, així com de diversos capítols en altres llibres tècnics sobre olivera, oli, anàlisi sensorial d’aliments i fruita seca. També és coautor de més de 100 articles científics i més de 80 de divulgació. També és consultor expert del Consejo Oleícola Internacional per a temes relacionats amb bancs de germoplasma de varietats d’olivera, així com del USP d’EEUU per al Standard de qualitat d’olis d’aquest país. És professor col·laborador de diversos cursos internacionals i màsters, centrats en el tast d’olis a la Universitat de Jaén i la gestió i innovació de la indústria alimentària a la Universitat de Lleida. Col·labora regularment amb l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (Universitat de Barcelona) i l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona. És membre del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, va participar en la seva formació i n’és co-responsable del seu entrenament. Ha col·laborat en la formació i entrenament de diversos panells d’altres països (Argentina, Alemanya, Austràlia, Japó, Marroc, Tunísia, Turquia, USA, Xile i Xina) i ha participat com jurat en diversos concursos internacionals d’oli (Tokio, Londres, Los Angeles, Argentina, Shanghai i Nova Zelanda).
L’oli nou: equilibri i suavitat
És un oli de fruitat mig-alt, amb connotacions d’olives verdes i madures. Entrada en boca força dolça amb un lleuger amargor final i una nota picant clara, però no agressiva, d’evolució més lenta. Aromes secundàries pròpies de la varietat arbequina de la zona Siurana, amb sensació d’herba tallada i notes que recorden el tomàquet verd o la carxofa. Sensació final ametllada que li confereix suavitat i equilibra el conjunt. Perfil global rodó i suau, amb algunes notes més valentes pròpies de l’inici de campanya i de la sequera patida fins just abans de l’inici de campanya.
Les fires de l’oli nou
D’ara en endavant, l’oli nou es podrà tastar a totes les entitats de la DOP Siurana a gairebé una vintena de festes de l’oli que se celebraran als diferents municipis productors de la denominació d’origen protegida, incloent les fires de Reus i Tarragona. En tots els actes divulgatius, la DOP posa l’accent en la importància de transmetre la cultura de l’oli, un aliment que reuneix territori, tradició, qualitat i salut. Les fires més participatives són les de Reus i Tarragona que se celebraran el 15 i 16 de novembre i del 29 de novembre a l’1 de desembre, respectivament.