La DOQ Siurana ha lliurat una beca valorada amb 400 euros a l’alumna Roxana Tivadar de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils i una menció especial a Gerard Delgado. Ambdós han privilegiat i reconegut el paper de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana en els seus treballs de final de curs del cicle formatiu de grau mitjà de cuina-gastronomia i serveis de restauració i rebran un curs de tast amb el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya i oli d’oliva verge extra per a tot un any.
La concessió de la beca és fruit d’un conveni signat a finals de 2018 entre el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, i el director de l’EHiT, Jordi Jardí, per prestigiar i reconèixer l’oove entre els estudiants i futurs cuiners, amb l’objectiu que en l’exercici de la seva tasca professional tinguin en compte la importància d’un aliment saludable i pilar de la Dieta Mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
El jurat, format per representants de l’INS, la DOP i un cuiner extern però format a l’EHiT de Cambrils, ha seleccionat com a guanyador el projecte de Roxana Tivadar “Vuori Meri” per la seva excel·lència a nivell de concepte i detalls, per la comunicació realitzada del mateix i per la preparació in situ d’un plat amb oove. El seu treball proposava l’obertura d’ un restaurant de fusió de cuina mediterrània i finesa a Tarragona, ressaltant a la carta gastronòmica la presència de l’oove DOP Siurana i amb una intenció clara de donar-li visibilitat i prestigi a través del web i de les xarxes socials. El seu projecte també va incloure una demostració en directe d’un dels plats de la carta, amb protagonisme destacat de l’oli d’oliva VE.
La menció especial ha estat per a Gerard Delgado Rius amb el projecte “Can Rius”. El jurat ha valorat l’experiència oleoturística complerta que ha proposat. L’alumne plantejava obrir un restaurant en un dels municipis que estan sota l’empara de la DOP Siurana, Margalef del Montsant. Delgado presenta al seu projecte un viatge de sensacions gastronòmiques a través de l’oove i ressalta la importància de conèixer l’origen de l’oli, el cultiu de l’olivera i fins i tot la descoberta d’un molí reconvertit en centre d’interpretació. A més a més, planteja una experiència gastronòmica al restaurant basada en la comparació d’olis: d’arbequina i rojal i d’arbequina ecològica. La carta gastronòmica per altra banda està formada de plats amb producte local i tots maridats amb oove DOP Siurana.
La DOP Siurana valora molt positivament l’esforç que han realitzat els alumnes del cicle formatiu de grau mitjà de l’INS de Cambrils que s’han presentat a la beca, ideant projectes de final de curs amb l’oove. Des de la DOP Siurana es creu que l’acció tindrà efectes positius en el conjunt d’estudiants de l’EHiT donat que s’ha posat el focus en un aliment fonamental de la dieta mediterrània que massa vegades ha passat per alt. La cuina i els restauradors són els principals prescriptors de l’oli d’oliva verge extra entre els consumidors i poden contribuir de manera decisiva a donar visibilitat i reconeixement a un aliment saludable que encara és poc consumit malgrat que que té una tradició i història mil·lenària a la Mediterrània.
De cara al proper curs, es modificaran les bases de la beca per donar sortida a nous projectes educatius i pedagògics que continuïn privilegiant l’oli d’oliva verge extra.
Noticies relacionades