Eduard Escrich és doctor expert en nutrició i càncer de mama i lidera el Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, de referència a l’Estat espanyol. Fa gairebé 36 anys que investiga en aquest àmbit. “Ens preocupava el càncer, i estava descrit que de tot el que mengen les dones el que està més relacionat amb aquesta malaltia son els greixos. N’hi ha de bons i de dolents, però s’ha demostrat que és només el mal ús de l’aliment, el que el fa perjudicial; l’excés”, explica recordant les primeres investigacions al 1984 fetes amb greixos omega-6 que són els típics dels olis de llavors.
“Els greixos bons tampoc són desitjables si estan en excés. Aporten calories i és d’on extreu energia la cèl·lula cancerosa”, explica Escrich. Però adverteix: “En excés també donen problemes, tot i que no tant com els dolents”.
En la recerca contra el càncer de mama hi ha un punt d’inflexió i és quan s’afegeix a l’aliment bàsic d’estudi, l’omega 6, l’oli d’oliva verge extra. “El verge extra perquè és més complert, reuneix greix i també altres components saludables”, matisa el doctor. Els estudis que s’han realitzat des d’aleshores demostren que el seu consum “frena la progressió del càncer de mama i ho fa a través de diferents i complexos mecanismes d’acció estudiats”. Eduard Escrich comenta que “quan es pren en quantitats apropiades, l’oli d’oliva ha demostrat tenir propietats saludables, però mai s’ha d’entendre com un medicament contra el càncer. Cap dels experiments ho ha demostrat així, ans al contrari”. En aquest sentit, ressalta que “els efectes protectors no són suficients per justificar el seu ús com a agent terapèutic, però sí que està confirmat que més que la regressió del tumor, amb el seu consum hi ha un alentiment de la progressió i destrueix cèl·lules del tumor per un procés anomenat apoptosi ”. També un altre resultat rellevant està relacionat amb la importància de la alimentació en el moment de la pubertat, demostrant que l’oli d’oliva verge extra te un efecte protector i, a més, no engreixa, mentre que l’omega 6, accelera l’aparició de la pubertat i incrementa el pes quan està en excés.
El doctor Escrich assenyala que l’oli d’oliva verge extra té un paper important en l’àmbit de la salut pública i, conseqüentment, dels hàbits alimentaris saludables. “El càncer és una malaltia molt complexa i multifactorial, que serà molt difícil de controlar completament pels molts factors implicats”, diu Eduard Escrich. “Bona part del que sabem fins ara ho hem demostrat amb models animals i en cèl·lules en cultiu. Els models experimentals ens han permès obtenir dades i treure informació suficient per després estudiar els tumors humans i enfocar la lluita contra el càncer de mama de la dona”, reconeixerà.
Fa la vista enrere i recorda que ja al 84 es començava a veure que “augmentava l’expectativa de vida de la població, però l’estil de vida era cada vegada més dolent. Amb l’edat es generen malalties cròniques, que s’incrementen pel mal estil de vida. Tenim una sanitat molt ben preparada per a aguts, però no ben organitzada per a les malalties cròniques. Ho tenim pendent de resoldre”. La seva preocupació va més enllà de la recerca contra el càncer i es fixa en els hàbits socials. A la base de la bona salut hi ha uns quants principis: l’estil de vida i la salut, la nutrició i l’exercici, les relacions interpersonals, el descans i el maneig de l’estrès, etc. Però un factor molt important és l’alimentació perquè la fem cada dia. “I si tens un bon hàbit cada dia, et protegeixes”, conclourà. En aquest sentit, Eduard Escrich afirma que “l’oli d’oliva verge extra consumit en quantitats normals, t’alimenta, et protegeix, i si es produeix la malaltia en frena la progressió, va més lentament”.
El doctor Escrich destaca que a més a més en els últims temps “estem treballant amb l’epigenètica dels tumors humans”. Quan hi ha càncer hi ha canvis en la funció d’alguns gens que ens protegeixen i estem menys coberts, hem estudiat tot tipus de factors i hem comprovat que els més implicats són els que tenen a veure amb l’edat de la primera gestació, la menopausa, les calories, l’alcohol, els greixos saturats i les proteïnes. En canvi, l’activitat física és protectora”.
A nivell personal, Eduard Escrich es declara consumidor d’oove. “Més enllà dels efectes saludables – dirà – no hi ha color. Ho podem fer a nivell intuïtiu, preparem dues llesques de pa i provem en una l’oove i en l’altra un oli de llavors. El primer té molt millor sabors i gustos i no cal arribar a la ciència”.