“Crec que hem contribuït de manera evident a visualitzar que l’oli d’oliva verge extra és un producte de qualitat. No hi hauria una fira especial per presentar-lo si no ho fos”. Raül Font és clar quan se li demana per la contribució del Gremi a la dinamització de la Festa de l’Oli de Tarragona. L’entitat que presideix coordina i serveix l’esmorzar popular, ara vermut, de dissabte al migdia, a la plaça Corsini. No és fàcil mobilitzar un equip de voluntaris, membres del Gremi de Pagesos, que atenguin amb diligència i efectivitat tots els tarragonins que s’atansen a la plaça del Mercat Central a tastar l’oli nou DOP Siurana, cada vegada amb formats i presentacions gastronòmiques més sofisticades i atractives.
La col·laboració entre la DOP Siurana i el Gremi de Pagesos neix fa anys i s’ha anat enfortint al llarg del temps. Raül Font recorda que era tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona i president d’Espimsa ( i secretari del gremi ) quan va veure l’oportunitat de fer a la capital tarragonina una festa com la que celebraven altres municipis per donar la benvinguda a l’oli del raig, al primer de l’any. “volíem potenciar la plaça del Mercat i crear sinèrgies i vam veure que l’oli d’oliva verge extra ens donava l’oportunitat perquè sempre hem considerat que és un aliment de qualitat i un producte de proximitat. No va ser difícil fer tractes amb l’aleshores president de la DOP Siurana, Josep Baiges Nogués, que també ho era de la Cooperativa de Montbrió del Camp”, comenta Font-Quer.
“Als inicis no era una fira de l’oli, sinó una festa. Començàvem divendres a la tarda i la seguíem tot el dissabte. Diumenge, no, perquè el mercat estava tancat i amb l’activitat volíem potenciar no només el coneixement i consum de l’oli d’oliva verge extra sinó també el comerç entre els paradistes”. Amb les reformes al mercat, la fira es va traslladar a la Rambla i va ampliar els seus horaris. Ara ha tornat al lloc original i malgrat els canvis logístics, el compromís del Gremi de Pagesos es manté intacte.
“Aquestes accions populars són difícils de coordinar des d’un ens públic. Al Gremi som 700 socis i hem volgut sempre confeccionar, servir i atendre el públic servint l’esmorzar”, explica el president. I afegeix: “Es una contribució important perquè un càtering no ho pot fer. Hi ha un element popular de tradició molt fort i tenim la sort de disposar d’una brigada de 20 persones que any rere any, infatigablement, acudeixen a participar de la cita”. En els últims temps, d’esmorzar ha passat a vermut, seguint les noves tendències i costums dels tarragonins, però l’essència i els aliments són els mateixos.
Quant a l’edició de 2019, Raül Font observa que “ha anat molt bé”. I remarca la participació de les cooperatives: “Gairebé totes ho eren i el cooperativisme agrari ens ajuda a mantenir els cultius i el paisatge”, recorda. Sap que l’acció del Gremi de Pagesos és fonamental per apuntalar el certamen, però va més enllà de l’esdeveniment, atorga qualitat i notorietat a l’oli d’oliva verge extra a la capital de les comarques de Tarragona.
Coneix a fons la ciutat perquè la viu i la sent bategar des de diferents entitats. Quan se li demana pel compromís de Tarragona per la pagesia, respon: “Hi ha molts tarragonins que tenen avis que provenen d’algun municipi de les comarques veïnes i per tant tenen uns orígens pagesos clars. Existeix la cultura del producte de qualitat i en origen. I del camp i del pagès… Crec que no hem perdut la memòria històrica en aquest sentit”. En relació al consum de l’oli d’oliva verge extra, dirà que “hi ha molt de camí a recórrer a nivell d’autoconsum. Hi ha una feina important a fer i fires com la de l’oli hi contribueixen decididament.”
Internament, al Gremi de Pagesos, l’oli d’oliva verge extra hi és present sempre que pot. Per exemple a la festa dels tres tombs de Tarragona quan es prepara un esmorzar idèntic al de dissabte a la plaça Corsini, amb pa torrat, oli d’oliva verge extra DOP Siurana i tal. “El setrill no ens falta mai”, reblarà Raül Font.