L’alumnat descobreix les qualitats úniques de l'OOVE Siurana i les propietats saludables del seu consum al llarg de la vida
Tot i que la crisi sanitària ha afectat des de la segona quinzena de març el desenvolupament dels tallers “Has begut oli?”, el balanç que fa la DOP Siurana del curs escolar 2019-2020 és molt positiva.
S’han pogut realitzar en el present curs 182 tallers en centres educatius de les comarques DOP Siurana de Tarragona i comarques de Barcelona. Un total de 4.449 alumnes de 6é de primària han gaudit de l’activitat i ara són ambaixadores i ambaixadors de l’oli d’oli verge extra (OOVE) del territori en els seus entorns quotidians.
En total, des de l’inici de la campanya el 2016 s’han realitzat 644 tallers en 158 centres educatius, preferentment en entorns urbans de Tarragona i Barcelona, el que suposa que la cultura de l’OOVE ha arribat a 15.621 alumnes en quatre cursos escolars.
Valor pedagògic
El professorat expressa en els qüestionaris d’avaluació el valor pedagògic dels tallers, l’equilibri entre teoria i pràctica i la bona facilitació per part dels monitors
i monitores de la DOP. Les valoracions que s’han recollit durant aquest curs mostren una puntuació mitjana de 4,8 sobre 5.
Les escoles mostren any rere any un interès creixent per l’activitat. És molt significatiu que el 90% dels centres repeteix l’experiència.
Durant el taller, els alumnes aprenen a valorar les característiques úniques de l'OOVE Siurana i descobreixen la font de propietats saludables que aporta el seu consum al llarg de la vida. L’activitat aporta coneixements significatius sobre la dieta mediterrània (declarada per la Unesco Patrimoni Mundial Immaterial de la Humanitat), el consum de productes locals i de proximitat, i la importància cultural i ecològica lligada al món de la producció i l’elaboració d’oli.
El contingut i materials dels tallers estan especialment dissenyats per alumnat de segon cicle d’educació primària. Se segueix un model d’aprenentatge constructivista, tot partint dels coneixements previs de l’alumnat, motivant la participació activa del grup i tenint en compte les capacitats diverses. El taller fomenta l’experimentació i l’autonomia de l’aprenentatge: és el mateix alumnat qui percep les diferències sensorials entre un oli d’oliva i un oli d’oliva verge extra i identifica paràmetres tals com els aromes en nas i el sabor en boca.
Actualment, la DOP Siurana treballa per adaptar el taller als possibles escenaris que durant el curs escolar 2020-2021 puguin viure les escoles.