La DOP Siurana redobla l’aposta formativa amb dues beques per fomentar la cultura de l’oli d’oliva verge extra als centres formatius catalans per al curs 2019-2020. A diferència de l’any passat, hi haurà dues beques: una s’atorgarà al millor projecte presentat a totes les escoles d’Hoteleria, Cuina i Restauració de Catalunya i l’altra serà com en l’edició anterior per als estudiants de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambrils. Totes dues beques estan valorades en 500 euros i l’estudiant guanyador rebrà també un curs de tast d’olis a càrrec del Panell Oficial de Tast d’Olis Verges de Catalunya i un lot d’oli equivalent al consum mitjà d’una persona durant tot un any que està estipulat en 15 litres.
El reforç de la beca i l’ampliació a nivell geogràfic responen al compromís de la DOP Siurana amb la qualitat i els valors de la cultura gastronòmica catalana, basats en la Dieta Mediterrània. El curs 2018-2019 va ser el primer que la DOP Siurana va instaurar una beca per distingir la sensibilitat i la valoració del producte en els treballs de síntesi dels alumnes de l’INS Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. Aquesta beca es manté, però se n’implanta una de segona per fomentar la cultura de l’oove a tot els centres formatius del país.
A les beques hi poden optar els estudiants de grau mig i de grau superior que mostrin en els seus treballs de final de curs un reconeixement explícit de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana. Els estudiants hauran de demostrar en el projecte final o treball de síntesi el seu interès, coneixement i sensibilitat envers l’oli d’oliva verge extra, un aliment que forma part de la Dieta Mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El jurat valorarà que en el treball de l’alumne s’incloguin referències a l’oove, en especial, que els estudiants dissenyin un plat amb especial protagonisme de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana, com també que sigui present en l’oferta d’algun servei específic i en la utilització dels productes locals, de proximitat i de quilòmetre 0. També es tindran en compte els aspectes innovadors i la creativitat en el tractament i/o aplicació del producte.
El guanyador de la beca s’endurà 500 euros en efectiu, 100 euros més que l’any passat, a més del curs amb el Panell Oficial de Tast d’Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya i 15 litres d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana. El veredicte es coneixerà a finals de juny de 2020, un cop valorats amb un jurat tècnic tots els projectes finals. El lliurament de les beques tindrà lloc a principis del curs següent.
L’acció pedagògica s’emmarca en el conjunt d’activitats que promou la DOP Siurana per promoure i difondre la cultura de l’oli entre diferents públics. En aquest cas, l’acció està orientada als estudiants que s’estan formant a centres d’hoteleria, cuina i restauració de Catalunya i que són, en definitiva, els cuiners del futur.
Més recursos per difondre la cultura de l’oli
La DOP Siurana aposta des de fa temps per fomentar la cultura de l’oli amb activitats formatives adreçades a diferents tipus de públics per tal de prestigiar l’oove però també de donar visibilitat a les entitats i els productors que integren la Denominació d’Origen Protegida. Aquest any però s’han incrementat els recursos i s’ha dissenyat una aposta més ferma per estendre el coneixement de l’oove entre diferents segments i públics.
Les activitats tenen per objectiu revertir l’actual manca de coneixement sobre la importància de l’ús de l’oove a la cuina i els seus beneficis saludables quan s’inclou regularment a l’alimentació. Les activitats promogudes per la DOP Siurana pretenen que els ciutadans del territori on es produeix siguin els seus principals ambaixadors, donat que l’oove és un dels pilars de la cuina catalana i de la piràmide de la Dieta Mediterrània. També estan orientades al reconeixement no només del producte, sinó de l’activitat econòmica que dona vida a molts pobles i que assegura les economies rurals amb més de 5.000 productors que es dediquen al seu cultiu.
Les activitats regulars i principals que es desenvolupen des de la Denominació d’Origen Protegida són:
Taller de tast d’oli a les escoles amb el nom Has begut oli?
Activitat adreçada als estudiants de 6è de primària perquè els més petits coneguin les propietats de l’oove i experimentin amb el producte. Es desenvolupa mitjançant un material creat específicament per als alumnes amb mascota inclosa, la Siuraneta, i té lloc a l’aula. El taller va començar el 2016 en escoles d’entorns urbans del territori DOP Siurana i la prova pilot va arribar a 1.250 escolars i 54 grups; el 2017 van ser 1.902 escolars i 81 grups del territori i 2.010 alumnes i 85 grups de les comarques de Barcelona. Durant el curs 2018-2019, es van programar 104 grups al territori i 2.650 alumnes van realitzar el taller i, a les comarques de Barcelona, es va ampliar encara més, assolint els 4.000 escolars. En definitiva, més d’11.000 alumnes en 3 anys.
Sessions de tast d’olis per a prescriptors No tots els olis són iguals.
Des de la DOP Siurana es fan accions directes per formar els prescriptors en anàlisi organolèptica de l’oli i en aquesta categoria hi entren des dels futurs cuiners, gastrònoms, sommeliers, dietistes i nutricionistes i els enòlegs dels instituts i facultats del territori. El Panell Oficial de tast d’olis d’oliva verges de Catalunya és qui realitza les sessions pràctiques de tast diferents. En els últims 2 anys, s’han fet més d’una vintena d’accions i per aquest any n’hi ha més de 25 de previstes.
XXV Concurs de dibuix escolar i 4a edició de receptes explicades.
També destinat als escolars de totes les edats de primària, la DOP organitzat un concurs de dibuix i pintura sobre l’oli i l’olivera. L’activitat de receptes explicades es va incorporar fa 3 anys i està adreçada a totes les escoles dels municipis de la DOP Siurana, amb l’objectiu que els infants treballin un aliment que els és proper. Es valora la creativitat, la composició i la tècnica.
Fires de l’oli.
En paral·lel a la seva realització que té per objectiu difondre la cultura de l’oli de qualitat, s’organitzen tastos populars perquè el públic en general s’apropi a l’oove i en conegui els atributs i sàpiga diferenciar les diferents tipologies. També hi ha una vessant divulgativa amb la participació en programes de mitjans de comunicació, taules rodones i xerrades per estendre el valor afegit del consum de l’oli d’oliva verge extra amb DOP, l’únic que té la qualitat i l’origen certificats.